Este o localitate-centru de comună în raionul Orhei, Republica Moldova. Situată în partea de centru a ţării, este bogată în păduri. Spaţiul în care se încadrează acest sat mic posedă o frumuseţe nemaîntâlnită, iar fiecare sezon al anului îşi are specificul.
Localitatea Trebujeni se află între satele Butuceni şi Morovaia. Aceste trei sate sunt separate de nişte stânci calcaroase înzestrate cu peşteri. Stâncile date au fost sculptate de cândva existata aici mare – Sarmatică. Natura divină de aici face până şi casele zidite de mâna omului să pară o parte din ea. Oamenii s-au asediat aici încâ din sec. XVI. Iar construcţia caselor a început din anii 1573.
Trebujeni, Butuceni şi Morovaia au fost construite în aceeaşi perioadă, având o vârstă de aproximativ 400-500 de ani. Pentru început, Trebujeniul avea o suprafaţă mai mare şi era târg, unde veneau localnicii din satele vecine.
Trebujeniul este bogat în frumuseţi naturale, cum ar fi acele stânci calcaroase, până la vulturi-negri, câteva specii de reptile sau chiar vulpi. Toate acestea le puteţi vedea doar venind în acest loc magic. Puteţi observa cu ochiul liber o zi obişnuită din viaţa acestor animale.
Între satele Trebujeni şi Butuceni este amplasat, sub cerul liber, complexul muzeistic „Orheiul Vechi”. În locul respectiv, puteţi face cunoştinţă cu rămăşiţele vechii cetăţi Orheiului Vechi. De asemenea puteţi face chiar excursii în peşterile care se află în acel loc, despre care se spune că au fost chilii, au fost săpate de însăşi călugări, aflându-se pe nişte copaci înalţi, care creşteau la poalele stâncelor.
Localitatea Orhei este situată pe râul Răut, astfel încât satul Trebujeni, este străbătut de el. Răutul este cel mai mare râu care izvorăşte şi curge completamente pe teritoriul Republicii Moldova. Râul este cel care întipărează fiecare răsărit şi fiecare apus al acestor regiuni. Fiecare copac aflându-se pe malul râului, se reflectă, astfel formându-se o dublă frumuseţe a tot ce ne înconjoară.